Oleh: Noor Aishah
19 Mac 2015, INSTEDT- Selain daripada kemahiran penyajian makanan
gaya A La Carte dan Table D’hote, pelajar Diploma Pengurusan
Perhotelan turut didedahkan dengan kemahiran mengendalikan restoran berkonsepkan
bufet. Restoran ini dikendalikan oleh pelajar yang mengambil subjek Food and Beverage Management dan Food and Beverage Operation. Tema
makanan yang telah dipilih pada semester ini adalah Asian Cuisine. Lebih 20
jenis makanan terdiri daripada pembuka selera, sup,hidangan utama dan pencuci
mulut telah dihidangkan. Antara menu yang dihidangkan adalah Beef Blackpepper,Chicken Grilled, Spaghetti
Aglio Oglio, Honeydew Sagoo and Gado-Gado with Peanut Sauce. Tetamu yang hadir adalah dalam kalangan
para pelajar INSTEDT, para staf dan pihak luar. Restoran ini beroperasi setiap
semester bagi memberi pendedahan kepada pelajar
mengenai pengendalian sebenar sesebuah restoran. Kelas praktikal ini
dikendalikan oleh Cik Faeza Nur Jamal dan Cik Noor Aishah Abu Bakar.
No comments:
Post a Comment