Thursday, 12 May 2016

CUNGKIL BAKAT MEMASAK DAN PENGENDALIAN MAKANAN PELAJAR

Oleh: Fazy Fazlia


BANDAR PENAWAR, Februari 2016- Bertempat di Dapur Latihan dan Restoran Teratai, Kolej INSTEDT, telah berlangsungnya tugasan praktikal secara berkumpulan bagi pelajar Diploma Pengurusan Perhotelan yang mengambil kursus Food and Beverage Management dan Food and Beverage Operation. Pelajar semester 3 memainkan peranan di bahagian pengurusan restoran manakala pelajar semester 5 mengendalikan pengurusan dapur. Objektif utama program praktikal ini diadakan untuk memberi ruang kepada pelajar mengaplikasikan teknik-teknik pengendalian makanan yang telah dipelajari di  dalam kelas. Di samping itu, ia dapat mendedahkan pelajar terhadap situasi sebenar alam pekerjaan khususnya dalam bidang pengurusan makanan. Menu yang ditawarkan adalah berkonsepkan Table D’hote yang mana pelanggan restoran ini adalah terdiri daripada pelanggan luar.



No comments:

Post a Comment